Zo krijg je meer views op je video [6 tips]

Na dagen of weken van hard werken is het eindelijk zover. Je nieuwe videoproductie is klaar. De klant is blij en wil de video zo snel mogelijk de wereld inslingeren. Hoe zorg je er vervolgens voor dat de video optimaal ingezet kan worden? 

1. Upload native video’s

Zoals je weet maken alle social media platformen gebruik van een algoritme. Hiermee bepalen ze de volgorde van de content die ze aan de gebruikers laten zien. Wil je vaak weergegeven worden? Dan moet je aan de regels van het algoritme voldoen. Voor video betekent dit dat wanneer je een video native upload (en dus niet linked via YouTube), deze sneller getoond zal worden.

Sla je slag op LinkedIn
Op Facebook en Instagram is het uploaden van native video’s al lange tijd mogelijk. LinkedIn is echter nog vrij new in the game. En dat biedt kansen om op te vallen in een tijdlijn.
Waar je op andere sociale media concurreert met filmpjes van schattige katten en puppy’s, draait het op LinkedIn allemaal om professionaliteit en waarde-uitwisseling. Tussen alle standaard posts met tekst en afbeeldingen, valt een goede video meteen op. Ook handig aan LinkedIn is dat je zeer uitgebreide statistieken te zien krijgt. Zo weet je niet alleen hoeveel views, likes en reacties je video gehad heeft, maar ook wat voor functie de kijkers hebben en waar ze vandaan komen. Combineer deze informatie met de comments en je kunt jouw volgende video nog beter afstemmen op je doelgroep.

Timing is cruciaal
Voor je je video gaat uploaden, is het belangrijk stil te staan bij het moment van publiceren. Een goede timing kan een video maken. Dus: kruip in de huid van de doelgroep. Denk samen met je klant na over een tijdstip waarop de video de meeste kans maakt op een groot bereik. Is dat ‘s avonds? Tijdens de ochtendspits? En op welke dag?

Komen jullie er niet uit? Niet gevreesd. Er is veel onderzoek gedaan naar de beste tijden om video’s te posten.

Een greep uit de resultaten:

  • Facebook: donderdag t/m zondag om 09:00 uur, 13:00 en 15:00 uur.
  • LinkedIn: dinsdag t/m donderdag tussen 07:00 en 08:00 uur, 12:00 uur en tussen 17:00 -18:00 uur.
  • Twitter: maandag t/m vrijdag tussen 12:00 en 15:00 uur
  • Instagram: maandag t/m vrijdag om 21:00 uur

meer-views-op-je-video
Bron: Hubspot

2. Stem de lengte af op het kanaal

Bij het openen van een video dwaalt je oog al snel af naar bedenen. Naar de tijdsbalk. Vijf minuten?! Nee, dat is me veel te lang. Herken je dit? Al bij het openen van de video bepaal je aan de hand van de tijdsduur of je hem gaat kijken of wegklikt.

Dat wegklikken wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Denk daarom goed met de klant mee over over het platform waar de video op geplaatst wordt. Is het een plek waar mensen veel scrollen of waar men de tijd neemt voor een inspirerende video? Er zit namelijk veel verschil in onze aandachtsspanne per platform.

Optimale videolengte per platform
Gelukkig hoef je niet helemaal zelf te verzinnen hoe lang de ideale video duurt. Hubspot heeft dit allemaal voor je onderzocht. Dit zijn de resultaten:

  • Op Instagram zijn we gewend om snel door de feed heen te scrollen. De toegestane videolengte is 1 minuut, maar video’s met het meeste engagement duren gemiddeld 30 seconden.
  • Net als de lengte van een post, moet ook een video op Twitter kort en krachtig zijn. Maak je video niet langer dan 45 seconden.
  • Op Facebook blijken we met z’n allen iets meer geduld te hebben. Daar worden video’s met een lengte van 60 seconden het meest bekeken.
  • YouTube spant de kroon. Op dit platform krijgen video’s van 2 minuten de meeste views.

Infographic YouTube
Bron: Hubspot

3. Optimaliseer de kijkervaring

Als geen ander weet jij dat het draaien van je telefoon om een filmpje te kijken is zooo 2014 is. Maar hoe zit het ook alweer: wanneer gebruik je welk videoformaat? Tijd voor een korte opfriscursus.

Horizontale video’s
Horizontaal filmen is nog steeds de professionele standaard voor video’s die op laptops, beeldschermen en televisies bekeken worden. Ook voor video’s die gebruik maken van virtual of augmented reality content is het horizontale formaat nog steeds een must.

Verticale video’s
Snapchat was het eerste sociale netwerk dat de wereld het potentieel van verticale video liet zien. Het platform claimt dat haar gebruikers verticale video’s 9x vaker uitkijken dan horizontale video’s. Niet gek dus dat inmiddels elk platform verticaal-vriendelijk is. Als laatste is YouTube gezwicht. Sinds begin dit jaar is verticale video ook op hun iOS-versie beschikbaar. Of zoals ze het zelf zeggen: “Bye-bye, black bars. Now the YouTube player on iOS will automatically adapt to the shape of the video you’re viewing!”

Vierkante video’s
Er zijn echter nog steeds diverse gebruikers die wisselen tussen mobiel en desktop. Voor deze doelgroep is een vierkante video een goede compromis. Bij het afspelen is het mobiele scherm niet compleet gevuld, maar daarentegen worden de vierkante video’s groter weergegeven in de newsfeeds en eisen ze meer aandacht op.

De moraal van dit verhaal: leef je in in je doelgroep en stem het videoformaat af op hun gebruikspatronen, met als resultaat meer engagement, views en impressies.

4. Houd rekening met autoplay

Gebeurt het jou ook wel eens? Zit je in overvolle trein lekker te scrollen over je tijdlijn en zie je een leuk filmpje. Ah nee hè… oordopjes vergeten.

Houd je vast… maar liefst 85 procent van de video’s op Facebook worden geluidloos bekeken.

Ondertitelen met YouTube
Ondertiteling en transcripts worden hierdoor steeds belangrijker. Zij houden de video begrijpelijk. Gelukkig hoeft het toevoegen van ondertiteling geen zware klus te zijn. YouTube heeft een automatische ondertiteling-tool ontwikkeld en het leuke is dat je die ook kan inzetten voor je native video’s op andere sites.

Als je een script hebt, dan kun je die in de tool uploaden. YouTube zet de woorden dan automatisch op de goede plek. Als je geen script hebt kun je de tool evengoed gebruiken. Hij doet dan automatisch suggesties voor passende ondertitels. Je hoeft ze vervolgens alleen maar even aan te passen als er fouten in staan. Staan de ondertitels goed? Dan download je de video als SRT-, VTT- of SBV-file en upload je hem (native dus) op het platform waar je hem wilt plaatsen.

5. Live video

Wil je écht engagement creëren met je video? Denk dan eens na over het maken van live video’s. Deze video’s leveren volgens Facebook 6x meer interactie op dan een gewone video. En dat wordt natuurlijk beloond door het algoritme. Live video’s worden veel vaker vertoond. Deze cijfers zijn niet de enige redenen om hiermee te starten. Met live video kun je namelijk op een authentieke, directe en spontane manier communiceren met je klanten. Er zijn ontzettend veel manieren om live video te gebruiken, hieronder beschrijven we er vier. Welke vorm je ook kiest, zorg ervoor dat je goed gebruik maakt van de unieke interactiemogelijkheid die live video biedt.

Live webinars
Een webinar is een fantastische manier om direct in contact te komen met jouw doelgroep en de interactie aan te gaan. Juist door live met je publiek in gesprek te gaan, vergroot je de betrokkenheid van je klanten.

Events
Het live streamen van event draagt bij aan branding en word-of-mouth. Het draagt ook direct bij aan je lijst van hot leads voor volgende events. Uit onderzoek van Digitell blijkt namelijk dat 30 procent van de mensen die een live video hebben gekeken het jaar daarop het evenement fysiek bezoeken.

Q&A’s
Q&A’s zijn een effectieve methode om direct contact te krijgen met klanten. Door de klant live te laten reageren voelt hij zich gehoord. Om zeker te weten dat je de juiste medewerker voor de camera zet kun je de volgers van tevoren vragen aan te geven met wie zij het liefst in gesprek gaan.

Product launch of demo
Een nieuw product kun je perfect met je klanten delen via een product launch of live demo. Je test dan direct of het in de smaak valt. Mark Zuckerberg lanceerde de dienst Facebook Live uiteraard ook via een live video. Hij gaf direct antwoord op de vragen van zijn volgers en fans.

6. Share

Dus… je hebt een prachtige video gemaakt, mét ondertiteling en afgestemd op de doelgroep van je klant (goede tijdsduur en perfect formaat). Je klant heeft de video native geupload op een geweldig tijdstip. Dan rest je natuurlijk nog de video te delen als een malle. Naast nieuwsbrieven, blogs, de site zelf en betaald promoten op social media, is er nog een manier die in de waan van het moment vaak over het hoofd gezien wordt. Werknemers de video laten delen. Ze zelf laten nadenken over de begeleidende tekst kan, maar het rondsturen van een ‘ready-to-go’ Tweet / Facebook- of Linkedin-bericht kan wonderen doen.

Zo. Live met die video. And now we wait…

Dit blog heb ik geschreven in opdracht van Voicebooking.com, hier vind je het originele blog.

Reageren?

Vul in wat je zoekt en druk op Enter.