Promoot je chatbot: het belang van een goede voorbereiding en lancering

Hoera, je hebt een chatbot aangeschaft. Een mooie stap om je klanten nog beter te bedienen. Maar om ze beter te kunnen helpen, moeten je klanten natuurlijk wel weten dat de chatbot er is. Daarom geven we je enkele tips hoe je je chatbot onder de aandacht brengt bij je klanten.

Maar voor we dat doen, staan we nog even stil bij iets anders. Het is namelijk erg belangrijk dat je je gloednieuwe chatbot uitgebreid traint en test, voordat je de hele wereld over hem vertelt. Een chatbot kan bij veel bedrijven tot 80 procent van de klantvragen beantwoorden. Dat kan hij echter niet vanaf dag één. Communiceer daarom ook duidelijk over wat de chatbot wel en niet kan. Daarmee manage je de verwachtingen. Zo weten je klanten precies waar ze de chatbot wel en niet voor kunnen gebruiken.

De eerste indruk

Net als een nieuwe medewerker zul je de chatbot dus moeten inwerken. Zodat hij, wanneer hij een goede basiskennis heeft, geen flater slaat bij zijn eerste gesprekken. De eerste indruk die een klant van de chatbot heeft is immers bepalend voor het succes. Als de chatbot niet de informatie geeft die de gebruiker van hem vraagt, kan dit leiden tot een geïrriteerde klant. En geïrriteerde klanten zijn bad for business. Gooi je chatbot niet zomaar in het diepe, maar werk hem goed in. Een goede eerste indruk vergroot de kans dat de klant de volgende keer weer voor de chatbot kiest.

Is jouw chatbot bijna ingewerkt? Dan is het tijd om hem aan je klanten te presenteren. Hiervoor gebruik je de communicatiekanalen die je al hebt. Publiceer bijvoorbeeld een enthousiast artikel op je website over: wat je bedrijf heeft gemotiveerd om een chatbot aan te schaffen, waar je klanten hem voor kunnen gebruiken en wat het ze oplevert. Dit artikel kun je vervolgens perfect delen via de maandelijkse nieuwsbrief en je social media kanalen. Om het nieuws nog meer tot leven te brengen is het leuk om dit te illustreren met video’s van je medewerkers die de chatbot aan het trainen zijn.

Aftellen tot de lancering

Twee weken voor de lancering van de nieuwe chatbot is het een leuk idee om een countdown op een social media pagina, bijvoorbeeld Facebook, te plaatsen. Een countdown zorgt ervoor dat volgers de datum van de lancering niet vergeten. Ook neemt het enthousiasme naarmate de datum nadert toe, omdat de volgers precies kunnen zien wanneer het zo ver is.

In de dagen voor de lancering zijn er ook diverse leuke activiteiten te bedenken om je klanten te betrekken bij de komende chatbot. Organiseer bijvoorbeeld een wedstrijd waarin de klanten de naam van de chatbot mogen insturen en bedenk een leuke prijs. Door de chatbot te personaliseren, maak je hem toegankelijker en zorg je ervoor dat hij helemaal aansluit bij je bedrijf. Kies een bijpassende profielfoto en de chatbot is echt je nieuwste klantenservicemedewerker!

Chatbot promoten

Op de dag van de lancering motiveer je je klanten om de voordelen van de chatbot te ervaren. Bedenk een exclusieve aanbieding die alleen verkrijgbaar is via de chatbot, zodra deze live is. De klant is blij, want hij krijgt een unieke deal en maakt tegelijkertijd op een leuke manier kennis met de chatbot.

Het is zover! Samen met de klanten heb je afgeteld tot dit moment. Je chatbot is live! Gefeliciteerd! Je hebt er alles aan gedaan om je klanten goed te informeren en te motiveren om met de chatbot aan de slag te gaan. Dus helaas is het nu weer wachten… op de eerste reacties. Jij weet in ieder geval zeker dat je er alles aan hebt gedaan om je chatbot tot een succes te maken. Dus pak een lekker drankje, zet je stoel achterover en geniet. De felicitaties volgen vanzelf. En de chatbot? Die staat enthousiast zijn eerste klanten te woord.

Dit blog heb ik geschreven in opdracht van Watermelon B.V. Meer weten over Watermelon, klantenservice-automatisering of het inzetten van een chatbot? Ga dan naar deze website, hier vind je ook het originele blog.

Reageren?

Vul in wat je zoekt en druk op Enter.

haal-het-beste-uit-je-klantenservice