De overeenkomsten en verschillen tussen de chatbot en de chatbox

De chatbot en de chatbox. Ze verschillen maar één letter. Niet gek dus dat ze weleens door elkaar gehaald worden. Ze hebben ook met elkaar te maken. Maar het zijn twee verschillende fenomenen.

Een chatbox is namelijk een virtuele ruimte waar mensen terecht kunnen om via getypte berichten in gesprek te gaan met anderen. Tegenwoordig vind je in deze virtuele omgevingen ook vaak chatbots; computergestuurde gesprekspartners die met behulp van kunstmatige intelligentie vragen beantwoorden van mensen. De chatbox faciliteert dus het chatgesprek, de chatbot voert het. Om het verschil tussen de twee nog wat beter uit te leggen, neem ik je mee terug in de tijd.

Wie was er eerder: de chatbot of de chatbox?

De allereerste (chat)bot bestond al in de jaren 60. Haar naam was Eliza. Deze bot was ontwikkeld als digitale therapeut voor mensen die psychologische hulp of advies nodig hadden. Een mooi streven. Maar helaas waren haar adviezen in werkelijkheid niet erg behulpzaam, omdat haar antwoorden vaak niet overeenkwamen met de vraag. Desondanks bestaat ze nog steeds en kun je haar (in het Engels) vragen stellen. Maar houd je verwachtingen laag, want: “Eliza is dumb. This is common knowledge”, aldus het team achter Eliza.

De eerste echte chatbox werd ontwikkeld in 1973 op de universiteit van Illinois. In deze primitieve chatroom, genaamd Talkomatic, konden slechts vijf mensen tegelijkertijd chatten. Hun berichten werden letter voor letter zichtbaar op hun scherm. Toch was dit een knappe prestatie van de academici, zo voor de geboorte van het World Wide Web.

Stroomversnelling

Met de komst van het internet raakte de ontwikkeling van de chatbox in een stroomversnelling. Met als hoogtepunt de jaren 90. Diensten als MSN en AIM maakten chatten beschikbaar voor gebruikers wereldwijd. Dagelijks werden er miljoenen uren doorgebracht in de chatboxen.

Ook ik spendeerde als tiener mijn vrije uren achter de computer. Als ik thuiskwam smeet ik mijn rugtas aan de kant en kroop ik gauw achter het vierkante scherm. Vol spanning wachtte ik terwijl het groene en blauwe poppetje ronddraaiden. Eenmaal ingelogd maakte mijn hart een sprongetje. Hij is er! Ja, MSN heeft voor mij en veel andere kinderen van de jaren negentig een groot deel uitgemaakt van onze jeugd. Het was de plek waar vriendschappen ontstonden, liefdes opbloeiden en geheimen gedeeld werden. Want veilig achter je computerscherm durfde je opeens veel meer.

De populariteit van de chatboxen zette ook de ontwikkeling van bots weer in gang. In 2001 werd ‘s werelds eerste commerciële bot ontwikkeld: SmarterChild. Met deze bot speelden de ontwikkelaars naadloos in op het succes van de chatboxen en de behoefte van mensen om in een veilige omgeving met anderen te praten. Als AIM- of MSN-gebruiker kon je de bot toevoegen aan je vriendenlijst. Een vriend die altijd online is, klaar om met je te praten. Dat wilde men wel. Ruim 30 miljoen mensen voerden gesprekken met SmarterChild.

Disruptie

Maar net als de introductie van het World Wide Web in 1989, zorgde nieuwe internettechnologieën zoals DSL voor ontwrichting in de wereld van de chatbox. Nieuwe sociale netwerken deden hun intrede, zoals MySpace, Hyves en later ook Facebook. Deze sociale netwerken bleken de ondergang voor de chatboxen zoals we ze kenden.

MSN was in 2003 de eerste die haar chatboxen uitzette in Europa, Azië en Latijns-Amerika. In de loop van het volgende decennium, als gevolg van het kelderende gebruik en de concurrentie van mobiele- en videochats, sloten ook AOL (moederbedrijf van AIM) en Yahoo hun chatboxen.

Oude technologie in een nieuw jasje

Desondanks bleef de chatboxtechnologie – het online communiceren via tekstberichten in een daarvoor ontwikkelde omgeving – bestaan. We zien het dagelijks terug wanneer we gebruik maken van Whatsapp, Facebook, Slack, Skype en vele andere sociale mediaplatformen.

Ook de bots zijn niet verdwenen. Door de recente ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn de bots in chatboxen nu ook echt chatbots geworden. Je vindt ze terug op bovengenoemde sociale mediaplatformen, waar ze miljoenen klanten te woord staan. Of op de websites van bedrijven, waar zij in een pop-up chatbox (Livechat) rechtstreeks vragen van klanten beantwoorden. De chatbot wordt een steeds vaker gebruikte tool voor het bedienen van klanten en het stroomlijnen van marketingactiviteiten. Hun non-stop beschikbaarheid en vermogen om duizenden klanten tegelijkertijd te bedienen, zijn belangrijke redenen voor bedrijven om een chatbot te integreren in hun dienstverlening.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat de chatbot en de chatbox niet een en hetzelfde zijn. Maar ze gaan wel hand in hand, en dat al jarenlang. Raken ze in de toekomst nog sterker aan elkaar verwant? Of vindt de chatbot een nieuw onderkomen? De tijd zal het leren.

Mijn klant Watermelon de ontwikkelingen op de voet. Dus wil je meer weten over chatbots? Neem dan contact met hen op.

Reageren?

Vul in wat je zoekt en druk op Enter.

haal-het-beste-uit-je-klantenservice