Winnaar Startup Weekend Zwolle 2018 draagt een stukje bij

Voor het tweede jaar op rij werd in Zwolle het fameuze Startup Weekend georganiseerd. De spectaculaire vuurdoop in 2017, waarin het team Elevate er met hun Job Tinder App met de hoofdprijs vandoor ging, smaakte naar meer. Nu, precies een jaar later, is de app van Elevate (nu Deploy) te verkrijgen in de Appstore. Dus zijn wij klaar voor een waardige opvolger. En die kwam er. Na 54 uur keihard brainstormen, valideren, prototypen en vooral testen, testen en nog eens testen, kwam de wedstrijd zondagavond tot een spannende apotheose.

De vakjury

In de vier uur durende finale, presenteerden negen teams hun innovatieve ideeën aan de vijfkoppige vakjury. Özgür Çolak, Diem Do, Danny Mekić, Harm Jan Luth en Marc Huitink maakten het de deelnemers niet gemakkelijk. Met kritische vragen en opbouwende feedback wisten zij ook tijdens de finale de ondernemersgeest van de deelnemers te prikkelen. Eén ding was zeker. Echt alles moest kloppen, wilde je deze jury overtuigen van jouw business idee.

De ideeën

En overtuigen, dat deden de teams. Dit waren de negen topideeën:

 1. Voluntheroes creëerde een online platform dat maatschappelijke organisaties verbindt aan vrijwilligers. Want hoe kun je immers jouw steentje bijdragen als individu? Dat probleem loste dit team met succes op.
 2. De Dopper van Zwolle. Zo werd dit product al snel genoemd. Het team Bammug, kwam met haar duurzame, opvouwbare prototype van een koffiemok. De eigenaar van de Bammug draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar krijgt ook bij elke kop koffie die hij koopt 25 cent korting. De Bammug is daarnaast hét cadeau voor de Zwollenaar, want op de bodem prijkt de kaart van de Zwolse binnenstad en op de zijkant de skyline.
 3. FairComPrice bedacht een vergelijkingswebshop waarin je jouw dagelijkse boodschappen kunt vergelijken én bestellen. Voor wie het liefst gewoon naar de supermarkt gaat was er ook een routebeschrijving naar de dichtstbijzijnde winkel beschikbaar.
 4. De Strength Experts werkten vanuit intrinsieke motivatie aan het oplossen van verslavingsproblemen bij jongeren. De team captain bezorgde het publiek kippenvel met zijn persoonlijke verhaal. Met een unieke module wil dit team jongeren helpen om verslaving, in alle mogelijke vormen, tegen te gaan.
 5. Het vrolijke Zwollyfood, doet haar naam eer aan met lokaal eten door lokale mensen. Oftewel: een overheerlijke soep. Gemaakt van de restanten van de oogst van Zwolse boeren, door mensen met een beperking. Social, sustainable soup!
 6. Chunc draagt een stukje bij aan jouw buurt. Luidde de slogan van dit team, dat het doneren van geld én skills aan lokale goede doelen gemakkelijk maakt met hun (volledig functionerende!) app.
 7. Team LocalGuide ontwikkelde een marktplaats voor reizigers en lokale gidsen. Want wie wil er tegenwoordig niet de full-experience wanneer hij op een nieuwe plek is?
 8. Green Steps laat ons kennismaken met Harry. Harry wil graag wat doen aan zijn ecologische voetafdruk, maar hij weet niet hoe. Eigenlijk zijn we allemaal een beetje zoals Harry. Daarom ontwikkelde Green Steps een community platform waarop je jouw ideeën voor een betere voetafdruk kunt delen.
 9. Sail & Move verraste het publiek met een totaal ander idee. De team captain zeilt al jaren en merkte dat het ontzettend duur is om je boot te laten transporteren naar je zeillocatie. Dat bracht het team op het idee om een platform op te richten wat booteigenaren, zeilers en kapiteins bij elkaar brengt. Als de eigenaar van de zomer in Kroatië wil zeilen, dan zet hij zijn boot op de site. Daar kan iemand die een boot wilde huren op reageren. Die zeilt de boot naar Kroatië waar de eigenaar hem weer overneemt. En van alle transacties, pikt dit slimme team een graantje mee.

Beste circulaire idee

Aan de jury de moeilijke taak om uit deze geweldige ideeën een winnaar te kiezen. René de Heer, wethouder economische zaken, beet het spits af. Hij mocht namens de gemeente Zwolle de unieke prijs voor het beste circulaire idee uitreiken. “Het is iets dat iedereen elke ochtend wil hebben”, begint hij. Meer hoeft hij niet te zeggen. Er stijgt een daverend gejuich op bij team Bammug. “Maar…”, gaat De Heer verder. “Daar wil ik nog wel een idee aan toevoegen. We willen niet alleen dat er niet meer bijgedragen wordt aan de plastic soep. We willen graag dat de mokken van de plastic soep gemaakt gaan worden.”

En de winnaar is…

Na de overtuigende publiekswinnaar Green Steps is het tijd voor de top drie. Op de derde plaats vinden we FairComPrice. Daarna volgen de mannen van Sail & Move, die nog maar eens goed met de jury moeten praten, want zij blijken veel goede aanvullende ideeën te hebben. En het team dat de titel Startup Weekend Winnaar 2018 mag dragen is… “Chunc!” Met hun volledig werkende prototype en unieke idee (reken maar dat Danny Mekić alle concurrerende apps bekeken heeft) zijn zij de terechte winnaar van de avond. Wie weet kijken we volgend jaar terug op weer een succesvolle Zwolse startup. Veel succes Chunc!

 

Foto’s door Hans van Eijsden Photography

 

Showing 3 comments
 • Arjan
  Beantwoorden

  Mooi overzicht Lotte!
  Leuk om te leze over al deze toffe ideeen! Vond t echt jammer dat ik er niet bij kon zijn!

 • Henk Beijert
  Beantwoorden

  Wauw, wat tof dat je dit verslag hebt gemaakt Lotte!

  Mooi om zo terug te lezen en erg leuk geschreven!

  #SWZwolle #SWZwolle2018

 • johan boer
  Beantwoorden

  Lotte, je hebt kort en bondig samengevat wat er uit Startupweekend Zwolle 2018 is voortgekomen. Prettig leesbaar en met een knipoog. De manier waarop je schrijft past goed bij de fantastische sfeer tijdens het gehele weekend.

Reageren?

Vul in wat je zoekt en druk op Enter.